Voor advies rond het beheer van holle wegen, een uitgebreid onderhoudsplan en begeleiding bij de terreinuitvoeringswerken kunnen de gemeenten uit het werkingsgebied terecht bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. 

Beheer van holle wegen en graften

Omschrijving

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren geeft advies rond het beheer van holle wegen.  Ook voor een uitgebreid onderhoudsplan en begeleiding bij de terreinuitvoeringswerken kan een gemeente hier terecht. Goed onderhouden holle wegen en graften zorgen immers voor vertraagde afvoer van water tijdens hevige regenval.  Daarnaast zorgen ze tijdens hete zomermaanden voor de nodige verkoeling. De biomassa die vrij komt bij het beheer van holle wegen en graften kan ingezet worden als alternatieve energiebron.  Dezelfde principes gelden ook voor het oude Fruitspoor dat Zuid-Limburg doorkruist.  Mits goede inrichting en beheer is het oude fruitspoor ook een ideale klimaatbuffer. 

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren is een bijzondere streek in het zuiden van Belgisch Limburg met een glooiend landschap met beekvalleien, akkers met bloeiende bermen, hoogstamboomgaarden die in elk seizoen het landschap opfleuren, … Het Regionaal Landschap werkt aan duurzame streekontwikkeling, gebaseerd op de specifieke kwaliteiten van de streek. Het is een samenwerkingsverband waarin het Vlaamse Gewest, de provincie, gemeenten, natuurverenigingen en landbouworganisaties participeren. Het Regionaal Landschap helpt natuurverenigingen om hun doelen te bereiken en probeert duurzaam toerisme te stimuleren.

Contactgegevens

Frederik Santermans
011 24 91 52
frederik.santermans@rlhv.be
 

Kostprijs

Basis advies rond het beheer van holle wegen is gratis. Een uitgebreid onderhoudsplan en begeleiding bij de terreinuitvoeringswerken is betalend (afhankelijk van de grootteorde van het project).