De provincie tracht de Limburgse gemeenten te ondersteunen bij het lokaal milieu- en klimaatbeleid. Op deze pagina vind je een overzicht terug van allerlei subsidiekanalen en bijhorende projectoproepen.
Let wel: dit overzicht is niet volledig en snel gedateerd. Wij proberen dit overzicht regelmatig te updaten.
- Afval (11) Afval-filter toepassen
- Energie (9) Energie-filter toepassen
- Landbouw en voedsel (7) Landbouw en voedsel-filter toepassen
- Mobiliteit (9) Mobiliteit-filter toepassen
- Natuur, groen en biodiversiteit (17) Natuur, groen en biodiversiteit-filter toepassen
- Openbare ruimte (groen, verharding, verlichting) (9) Openbare ruimte (groen, verharding, verlichting)-filter toepassen
- Water (7) Water-filter toepassen
-
Energiepremies voor lokale besturen
Als lokaal bestuur streef je ernaar je gebouwen zo duurzaam mogelijk te maken. Minder energie verbruiken en het milieu ontzien: het loont altijd de moeite, maar kost wel een financiële inspanning. Die inspanning wil Fluvius met deze premies wat lichter maken voor elke gemeente of stad.
-
Growfunding (crowdfunding op niveau van stad/gemeente)
Growfunding werkt op basis van twee principes: reward based en alles of niets. In ruil voor een bijdrage aan een project, ontvang je een reward op maat. Pas als het project minimum 100% van het doelbedrag heeft opgehaald, is de campagne geslaagd en wordt het opgehaalde bedrag overgemaakt aan de projecthouders. Zo niet, krijg je als growfunder je bijdrage terug. Een eigen Growfundingplatform voor jouw gemeente, stad, regio of je organisatie? Met een partnerpagina op maat kan je Growfunding inzetten als sociale en financiële hefboom.
-
Investeringssubsidie vergroeningsprojecten van schooldomeinen
Subsidie voor de inrichtende macht van scholen (kleuter-, lager of secundair onderwijs) voor de realisatie van een natuurlijke inrichting van schooldomeinen op het grondgebied van de provincie Limburg met het oog op biodiversiteit, leernatuur, welbevinden en speelnatuur.
-
Investeringssubsidie voor het toeristisch fietsroutenetwerk
Het toeristisch fietsroutenetwerk (FRNW) is één van de sterke toeristische producten van Limburg en vormt de basis voor de profilering van Limburg als de meest attractieve fietsprovincie in België. Om de toonaangevende positie als fietsprovincie in Vlaanderen en België en de economische meerwaarde te behouden en te versterken, is het cruciaal dat verder wordt ingezet op vernieuwing en verbetering van het FRNW.
-
Natuur in je Buurt - projectsubsidie
Bij Natuur en Bos van de Vlaamse overheid zorgen wij ervoor dat iedereen in Vlaanderen van de natuur kan genieten, nu en in de toekomst. Samen met onze partners zijn we, als vakmannen en -vrouwen van natuur, elke dag in de weer om de natuur te beschermen en duurzaam te ontwikkelen. De projectoproep Natuur in je Buurt 2020 wil projecten ondersteunen die bijdragen aan de oplossing van een maatschappelijke uitdaging via natuurontwikkeling of door de aanleg van natuurelementen.
-
Openbaargroen awards (vroeger Groene Lente)
In 2020 organiseert de VVOG voor de 41ste keer haar wedstrijd rond recente, vernieuwende en inspirerende openbare groen-, bloemen- en bijenvriendelijke realisaties in Vlaanderen. Als openbaar bestuur kan u deelnemen aan één of meerdere thema's. Het jaarthema voor 2020 is klimaatgroen!
-
Platteland Plus Projecten
Samen met Europa en Vlaanderen, zet de provincie zijn schouders binnen het PDPO III 2014-2020 programma onder projecten die het platteland een boost geven, o.a. pilootprojecten rond milieu en biodiversiteit, pilootprojecten rond duurzame energie en klimaatadaptatie aansluitend bij Provinciaal Plattelandsontwikkelingsplan. Aanvullend op het Europees programma heeft Vlaanderen en de provincies Platteland Plus projecten geïntroduceerd. Dit zijn gelijkaardige projecten die kunnen ingediend worden, maar ze worden enkel door Vlaanderen en de provincie gesubsidieerd.
-
Projectenrekening (fondsverwerving)
Tal van verenigingen of organisaties en ook gemeenten die zich inzetten voor het algemeen belang, willen actief bijdragen tot het bewerkstelligen van duurzame veranderingen binnen de samenleving. Zij kunnen vaak rekenen op de steun en hulp van personen of bedrijven die hen via giften de nodige financiële middelen bezorgen om hun doelstellingen te verwezenlijken. Een projectrekening helpt de organisatie of vereniging om geld in te zamelen. De projectrekening wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, waardoor uw project meer erkenning en zichtbaarheid krijgt.
-
Projectoproep met regionale focus voor meer circulariteit voor textiel, voedsel en (wijk)renovatie
Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer wil via projectsteun bijdragen tot de transitie naar een duurzame, koolstofarme en circulaire samenleving. Het Fonds is een samenwerking tussen Indaver nv, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw en het Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (ABLLO vzw). De oproep richt zich op projecten voor meer circulariteit voor textiel, voedsel of (wijk)renovatie. Overheden kunnen geen project indienen, maar wel deelnemen als partner.
-
Projectoproep: aankoop gronden voor bebossing
De Vlaamse overheid lanceert een extra oproep voor de aankoop van te bebossen gronden en voorziet hiervoor in 2020 1 miljoen euro. De nood aan beleefbaar groen dicht bij huis, in alle steden en gemeenten, wordt in coronatijden alsmaar duidelijker. Met deze aankoopsubsidie hoopt het Agentschap Natuur en Bos in samenwerking met de lokale besturen snel en efficiënt de ambitie van 4 000 ha extra bos tegen 2024 te realiseren.
-
Projectoproep: lokale klimaatacties
De Limburgse steden en gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant 2030 en engageren zich op die manier tot lokale klimaatactie. Via deze projectoproep wil minister Bart Somers steden en gemeenten ondersteunen bij het behalen van de doelstelling van het Burgemeestersconvenant. Klimaattafels vormen de ideale basis om lokaal een breed gedragen klimaatbeleid te voeren en de geformuleerde doelstellingen te vertalen in concrete acties en projecten.
-
Projectoproep: verbreden van het engagement voor het klimaat
De Koning Boudewijnstichting wil alle organisaties in België zonder commercieel oogmerk aanmoedigen om verbindende en inclusieve initiatieven te ontwikkelen om zo nieuwe doelgroepen te betrekken bij het klimaatvraagstuk.
-
Projectsubsidie aankoop van gronden voor bebossing
Kijk de kat niet uit de boom en vraag je projectsubsidie aan voor bebossingsprojecten, een eenmalige subsidie voor de aankoop van te bebossen gronden. De aankoop komt slechts in aanmerking als er voldoende garanties zijn dat de aangekochte gronden op korte termijn ook effectief bebost zullen worden.
-
Projectsubsidie oproep Natuur 2020 - geef je natuurproject een stevig duwtje vooruit
Aan het broeden op een natuurproject? Versterk de natuur en vraag je projectsubsidie aan. Met de projectsubsidie wil Agentschap Natuur en Bos concrete initiatieven stimuleren die hoofdzakelijk een bijdrage leveren aan de Europese natuurdoelen en investeringen in het kader van een goedgekeurd beheerplan.
-
Projectsubsidie: biodiversiteitsprojecten
Met dit subsidiereglement wil de provincie Limburg verenigingen en lokale besturen aanzetten zelf acties te ondernemen die ervoor zorgen dat de biodiversiteit in Limburg behouden blijft. Voorstellen moeten wel steeds samen met een erkende natuur- of milieuvereniging ingediend worden.
-
Reglement Kleine Duurzame Projecten
De provincie ondersteunt met dit reglement vernieuwende projecten die een bijdrage leveren aan een duurzaam milieubeleid, concrete klimaatprojecten, vergroening van onze leefomgeving, projecten die aandacht hebben voor de sociale aspecten van het milieubeleid, ….
-
Subsidie 'openstelling voor de uitvoering van eenmalige inrichtingswerken die de sociale functie van een terrein bevorderen'
Met deze projectsubsidie wil Vlaanderen de toegankelijkheid van natuurterreinen stimuleren. Voor het projectgebied moet een goedgekeurd natuurbeheerplan beschikbaar zijn type twee, drie of vier, waarin ook een toegankelijkheidsregeling opgenomen is. Het project mag nog niet gestart zijn bij de aanvraag en is geen uitvoering van een wettelijke verplichting.
-
Subsidie bebossing
Agentschap Natuur en Bos verleent subsidies voor de aanleg van een bos met inheemse soorten, eventueel gecombineerd met populier. Er wordt een subsidie voorzien voor de aanplant en voor wildbescherming.
-
Subsidie herbebossing
Agentschap Natuur en Bos verleent subsidies voor de aanleg van een bos met inheemse soorten. Er wordt een subsidie voorzien voor de aanplant en voor wildbescherming. Er worden geen vaste plantverbanden en stamtallen meer opgelegd. Zowel klassieke beplantingen waarbij het terrein gelijkmatig beplant wordt als groepenaanplant met tussenin natuurlijke verjonging (QD-methode) of nog andere varianten zijn toegelaten.
-
Subsidie voor de aankoop van klimaatbomen (LSM - klimaatbomenfonds)
De Stichting van openbaar nut Limburg Sterk Merk (LSM) heeft een subsidiereglement opgemaakt ter ondersteuning van Limburgse gemeenten voor de kwalitatieve aankoop en aanplanting van bijkomende klimaatbomen op publieke plaatsen in de kernen daar waar mensen wonen, werken en leven.