- Bouwen en verbouwen (1) Bouwen en verbouwen-filter toepassen
- Energie (1) Energie-filter toepassen
- (-) Remove Gezondheid filter Gezondheid (10)
- Landbouw en voedsel (2) Landbouw en voedsel-filter toepassen
- Mobiliteit (3) Mobiliteit-filter toepassen
- Natuur, groen en biodiversiteit (3) Natuur, groen en biodiversiteit-filter toepassen
- Openbare ruimte (groen, verharding, verlichting) (3) Openbare ruimte (groen, verharding, verlichting)-filter toepassen
- Sensibilisatie, educatie en participatie (5) Sensibilisatie, educatie en participatie-filter toepassen
- Veiligheid en hinder (3) Veiligheid en hinder-filter toepassen
- Water (1) Water-filter toepassen
-
Ecologisch bermbeheer met strikte handhaving
Bilzen boekt al jaren mooie resultaten met het duurzaam en groen beheer van haar bermen en taluds. Omdat nog niet iedereen het belang van ecologische bermen inziet, zet de stad ook succesvol in op handhaving van de bermwetgeving. Dat verdient navolging!
-
Ruimte voor bomen
Bomen zijn van onschatbare waarde in de strijd tegen de klimaatverandering. Maar helaas vormen ze vaak een aanleiding tot klachten van burgers. Lanaken stelde daarom een plan op om bomen doordacht aan te planten en alle ontwikkelingskansen te geven.
-
Warmteplan
Door de klimaatverandering krijgen we vaker te kampen met bloedhete dagen en hittegolven. Halen lanceerde in 2018 een warmteplan met aangepaste maatregelen, van het verspreiden van informatiefolders tot het ter beschikkingstellen van kraantjeswater en ijsjes.
-
BENoveren en subsidie asbestinventaris
Riemst pakt uit met een eigen subsidie voor energiezuinige renovaties. Om de gezondheidsrisico’s bij verbouwingen te beperken, komt het gemeentebestuur bovendien tussen in de kosten voor de opmaak van een asbestinventaris. Daarmee is de gemeente twee keer toonaangevend!
-
Pesticidenvrij beheer van sportterreinen
Een mooie groene grasmat zonder pesticiden? Het kant perfect! Ga maar kijken in Opglabbeek. Deze gemeente stapte in 2017 in het provinciale proefproject rond het pesticidenvrij beheren van sportterreinen. Tot vreugde van mens en milieu.
-
#Peerfietst: alle Perenaren op de fiets!
Zo veel mogelijk inwoners op de fiets krijgen. Dat is sinds 2016 de uitgesproken ambitie van de stad Peer. Met succes! Dankzij een integraal fietsbeleid, onder het label #Peerfietst, is het aantal fietsers in het centrum meer dan verdubbeld. Peer werd in 2018 dan ook verdiend genomineerd als Fietsstad door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. We kijken hieronder naar de belangrijkste ingrediënten van het Peerse succesrecept.
-
Reddingspunten en rampoefening
Door het toenemend aantal droge periodes, stijgt ook het risico op bosbranden in de toekomst. Het bosrijke Hechtel-Eksel loopt voorop in de strijd tegen bosbrand en koppelde de inspanningen van de Vlaamse en provinciale overheid aan een grootscheepse terreinoefening.
-
Ecologische samentuin voor iedereen
In samentuin De Hertenweide in Diepenbeek ontdekt iedereen op een laagdrempelige manier de geneugten van ecologisch tuinieren. De gemeente verhoogt zo de sociale contacten en de gezondheid van kwetsbare doelgroepen.
-
Ssst! Hier ligt een stille weg
De gemeente Heusden-Zolder, de verschillende dorpsraden en Trage Wegen vzw sloegen begin 2012 de handen in elkaar om werk te maken van de trage wegen. Het begin van een prachtig netwerk van maar liefst 200 kilometer voor voetgangers en fietsers.
-
Gemeente maakt prioriteit van trage wegen
In 2008 was Ham een van de eerste gemeenten die het netwerk aan trage wegen op hun grondgebied in kaart brachten. Vandaag staat de gemeente verder dan ooit met een eigen beleidsplan voor de instandhouding van het netwerk!