De provincie ondersteunt de Limburgse gemeenten, samen met haar partners, met de uitvoering van het lokaal klimaatactieplan. Op deze pagina vind je een overzicht van het ondersteunend aanbod van onze partners. Dit aanbod bestaat o.a. uit brochures, begeleiding op maat, infosessies, opleidingen, uitvoerende projecten ...
Let wel: dit overzicht is niet volledig en snel gedateerd. Wij proberen dit overzicht regelmatig te actualiseren.
-
Aanleg en exploitatie van warmtenetten
Fluvius ondersteunt de gemeenten in de transitie van fossiele naar hernieuwbare verwarming door de aanleg en exploitatie van warmtenetten.
-
Advies en begeleiding ruimtelijke ordening (RUP/GRUP)
Nood aan advies en begeleiding in verband met ruimtelijke ordening? Hiervoor kan je terecht bij Dubolimburg.
-
Advies landschapszorg
De Limburgse Regionale Landschappen adviseren en ondersteunen gemeenten bij de opmaak van een inrichtingsplan en/of beheerplan van een bepaalde site of landschap en helpen desgewenst bij de uitvoering ervan.
-
Advies op maat voor renovatie van gemeentelijk patrimonium
Nood aan professionaal advies bij de renovatie van gemeentelijk patrimonium? Dan helpt Dubolimburg jou graag verder!
-
Amberadvies
De gemeente kan bij Centrum Duurzaam Groen terecht voor gratis ecologisch groenadvies, het Amberadvies.
-
Audio video management
s-Lim biedt een audio video management systeem aan de Limburgse gemeenten aan.
-
Begeleiding bij de transitie naar zero-emissie taxi's
Clean Power for Taxis, een project van Bond Beter Leefmilieu en de taxifederatie GTL, begeleidt gemeenten en hun taxiondernemingen bij de overstap naar een zero-emissie taxivloot.
-
Begeleiding bij projecten LSM-Klimaatbomenfonds
Gemeenten die een project willen indienen in het kader van het LSM-klimaatbomenfonds kunnen bij Centrum Duurzaam Groen terecht voor inhoudelijk advies.
-
Beheer van holle wegen en graften
Voor advies rond het beheer van holle wegen, een uitgebreid onderhoudsplan en begeleiding bij de terreinuitvoeringswerken kunnen de gemeenten uit het werkingsgebied terecht bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.
-
BEN nieuwbouw van gemeentelijk patrimonium
Heeft de gemeente plannen voor de bouw van een bijna-energieneutraal (BEN) gemeentelijk gebouw? Dan kan je voor advies en ondersteuning terecht bij Dubolimburg.
-
Betaalbare bosarbeid
Leden van de Bosgroep kunnen een aanvraag indienen om tegen een voordelige prijs onrendabele werken te laten uitvoeren in hun bos.
-
Biomassaplein
Bij Biomassaplein kan de gemeente terecht met het hout dat vrijkomt uit het natuurbeheer in Limburg en wordt op zoek gegaan naar milieuvriendelijke, duurzame en economisch waardevolle mogelijkheden voor deze producten.
-
Bosuitbreiding
Bosgroep Limburg ondersteunt bebossers en organiseert regelmatig plantacties om mensen actief te betrekken bij het realiseren van meer bos.
-
Catalogus agromilieu en klimaatsteun voor lokale besturen
Deze catalogus van de Vlaamse Landmaatschappij omvat 49 maatregelen en bijhorende vergoedingen voor het verlenen van agromilieu- en klimaatsteun aan grondgebruikers.
-
CO2-inventarissen
De data, nodig voor het opmaken van de nulmeting en opvolgmetingen van het Burgemeestersconvenant, kan je vinden in de CO2-inventarissen van Departement Omgeving Vlaanderen.
-
Collectie wijkrenovatie
Voor ondersteuning bij de collectieve renovatie van een wijk in je gemeente kan je terecht bij Stebo.
-
Communicatiemateriaal Energiehuizen
Het Vlaams Energieagentschap biedt communicatiemateriaal aan om de dienstverlening van het Energiehuis Limburg te promoten bij de inwoners.
-
Cursus energiezuinig (ver)bouwen
Wil je de (ver)bouwers in de gemeente aanmoedigen om duurzaam en energiezuinig te (ver)bouwen. Organiseer dan een Bouwfitsessie!
-
Digitale informatieborden
s-Lim biedt digitale informatieborden aan de Limburgse gemeenten aan.
-
Dimmen en doven van openbare verlichting
Fluvius zorgt waar mogelijk voor het dimmen en doven van de openbare verlichting.