- Afval (1) Afval-filter toepassen
- Bouwen en verbouwen (9) Bouwen en verbouwen-filter toepassen
- (-) Remove Energie filter Energie (14)
- Gezondheid (1) Gezondheid-filter toepassen
- Mobiliteit (2) Mobiliteit-filter toepassen
- Natuur, groen en biodiversiteit (1) Natuur, groen en biodiversiteit-filter toepassen
- Openbare ruimte (groen, verharding, verlichting) (2) Openbare ruimte (groen, verharding, verlichting)-filter toepassen
- Sensibilisatie, educatie en participatie (11) Sensibilisatie, educatie en participatie-filter toepassen
-
Warmtenet Kiewit op biomassa
De drie oude stookolie-installaties van het Natuurdomein Kiewit werden vervangen door één centrale stookplaats op biomassa met houtpellets. Goed voor een CO2-besparing van meer dan 60 ton per jaar!
-
Elektrisch wagenpark op groene stroom
Sint-Truiden kampte met een overaanbod aan groene stroom dankzij de vele PV-panelen op de daken van gemeentelijke gebouwen. Met het oog op de doelstellingen van het Burgermeestersconvenant 2020 werd daarom beslist om de verouderde vloot te vervangen door een nieuw elektrisch wagenpark.
-
Bewegingssensoren maken fietspad energiezuinig
Het gemeentebestuur koos bij de verlichting van een fietspad van Achel naar Neerpelt voor ledverlichting met een bewegingssensor. Het fietspad is sowieso de hele nacht verlicht, maar het licht wordt automatisch feller als er iemand voorbij wandelt of fietst. Extra veilig en comfortabel!
-
Renovatiebegeleiding door renocoach
Genkenaren krijgen advies van een renovatiecoach om hun huis energiezuinig te renoveren. Voor de financiering gebruikt de stad Vlaamse en provinciale steunmaatregelen. Een schitterend zaak voor het klimaat: verwarming zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot.
-
Collectieve wijkrenovatie Offelken
De Tongerse wijk Offelken was de eerste wijkrenovatie in het kader van de campagne ‘Limburg renoveert’. Het succes van het project is voor een groot deel te danken aan de sterke sociale cohesie in de wijk.
-
Stad in duurzame tandem met jeugdverenigingen
Jeugdverenigingen hebben het moeilijk met hoge energiefacturen en het recycleren van afval. De stad Peer schoot de lokale organisaties te hulp met een opmerkelijke sensibiliseringsproject waarbij veertien verenigingen beloond werden met een eigen minicontainerpark!
-
Relighting binnenstad
In 2010 betrok Tongeren voor het eerst haar inwoners bij de keuze voor nieuwe openbare verlichting. Dat geslaagde avontuur ligt mee aan de basis van een duurzaam verlichtingsbeleid.
-
BENoveren en subsidie asbestinventaris
Riemst pakt uit met een eigen subsidie voor energiezuinige renovaties. Om de gezondheidsrisico’s bij verbouwingen te beperken, komt het gemeentebestuur bovendien tussen in de kosten voor de opmaak van een asbestinventaris. Daarmee is de gemeente twee keer toonaangevend!
-
Energiescans in jeugdlokalen
Het stadsbestuur van Riemst spoort jeugdverenigingen aan om het energiebeheer van hun lokalen zelf in handen te nemen. Het project toont aan dat verenigingen die instaan voor het beheer van hun gebouw veel meer bezig zijn met verbruik en besparingen.
-
Verplichting groendaken bedrijventerrein
Door de afwezigheid van groen is het in steden en dorpskernen ’s zomers een pak heter dan op het omliggende platteland. Hasselt bindt doeltreffend de strijd aan met dit zogenaamde hitte-eilandeffect door groendaken op bedrijfstereinen te verplichten. En dat kost de stad niets.
-
Renovatie zwembad
Zwembad Prinsenpark in Maasmechelen werd energiezuinig gerenoveerd in het kader van het ESCOLimburg2020-project. Dankzij de energiebesparingen verdient de gemeente de investering van 3,15 miljoen euro binnen de twintig jaar terug.
-
Collectieve wijkrenovatie Kolderbos
Onder de naam ‘Genk isoleert samen’ begeleidt de stad Genk samen met Stebo collectieve renovaties. Het project, een verderzetting van ‘Genk isoleert’ dat in 2012 van start ging, blijkt een groot succes. In 2018 stapten al 59 gezinnen van de wijk Kolderbos mee in het verhaal!
-
Passiefbouw vakschool
Omdat de stedelijke bouwvakschool in Dilsen-Stokkem (STEBO) gehuisvest was in sterk verouderde en energieverslindende gebouwen op verschillende locaties, besliste het stadbestuur om een passieve nieuwbouw te bouwen op één locatie in het centrum.
-
PV-panelen op gemeentelijke gebouwen
Via het ESCOLimburg2020-project liet de gemeente Hechtel-Eksel op enkele van haar gebouwen PV-panelen plaatsen. Zo doet ze haar reputatie als groenste gemeente van Vlaanderen alle eer aan. Bovendien is de investering van bijna 70.000 euro op zestien jaar terugverdiend.