- Afval (3) Afval-filter toepassen
- Bouwen en verbouwen (9) Bouwen en verbouwen-filter toepassen
- Circulaire economie (2) Circulaire economie-filter toepassen
- Energie (14) Energie-filter toepassen
- Gezondheid (10) Gezondheid-filter toepassen
- Landbouw en voedsel (5) Landbouw en voedsel-filter toepassen
- Mobiliteit (11) Mobiliteit-filter toepassen
- Natuur, groen en biodiversiteit (13) Natuur, groen en biodiversiteit-filter toepassen
- Openbare ruimte (groen, verharding, verlichting) (13) Openbare ruimte (groen, verharding, verlichting)-filter toepassen
- Sensibilisatie, educatie en participatie (31) Sensibilisatie, educatie en participatie-filter toepassen
- Veiligheid en hinder (5) Veiligheid en hinder-filter toepassen
- Water (7) Water-filter toepassen
-
Tegeltuintjes - stad Hasselt
Inwoners van de stad Hasselt kunnen hun steentje bijdragen aan de vergroening van hun stad door de aanleg van een tegeltuintje. Dit zijn kleine stukken voetpad voor de gevel van een huis waarbij enkele tegels worden weggehaald om er beplanting te plaatsen.
-
Plasticvrije markt
In 2019 besliste gemeente Zonhoven om een aantal activiteiten in de gemeente duurzamer te maken en dus het afval te beperken. Zo werd ook de wekelijkse zondagsmarkt plasticvrij gemaakt.
-
Ruilwinkel 'Het Wisselke'
In 2015 opende in Hasselt de ruilwinkel 'Het Wisselke', met als doel kinderkansarmoede te bestrijden en te werken aan duurzaamheid. In de winkel wordt niet betaald met geld, maar met stempels die je krijgt wanneer je zelf spullen binnenbrengt.
-
Ecologisch bermbeheer met strikte handhaving
Bilzen boekt al jaren mooie resultaten met het duurzaam en groen beheer van haar bermen en taluds. Omdat nog niet iedereen het belang van ecologische bermen inziet, zet de stad ook succesvol in op handhaving van de bermwetgeving. Dat verdient navolging!
-
Boomtuintjes adopteren
Stad Hasselt geeft aan zijn inwoners de mogelijkheid om een boomtuintje te adopteren en in te richten met vaste planten. De 'adoptieouders' krijgen uitleg en ondersteuning en hun naam komt op een bordje bij de boom. Al deze kleine plekjes rond bomen vormen samen heel wat extra groen in de stad.
-
Schansbroek, blauw-groen netwerk - stad Genk
Door natuurgebied Schansbroek opnieuw in te richten slaat de stad Genk drie vliegen in één klap. Het herontwikkelde gebiedt helpt in de strijd tegen wateroverlast en verdroging, het zorgt voor strategische economische verbindingen én voor nieuwe vormen van recreatie.
-
Warmtenet Kiewit op biomassa
De drie oude stookolie-installaties van het Natuurdomein Kiewit werden vervangen door één centrale stookplaats op biomassa met houtpellets. Goed voor een CO2-besparing van meer dan 60 ton per jaar!
-
RuimteRaad
De gemeente Kortessem besliste om zijn klassieke gemeentelijke milieuraad om te vormen tot een RuimteRaad met daaronder zes thematische werkgroepen. Het doel van deze werkwijze is om te komen tot sectoraal gedragen adviezen die aan de gemeenteraad kunnen voorgelegd worden.
-
Elektrisch wagenpark op groene stroom
Sint-Truiden kampte met een overaanbod aan groene stroom dankzij de vele PV-panelen op de daken van gemeentelijke gebouwen. Met het oog op de doelstellingen van het Burgermeestersconvenant 2020 werd daarom beslist om de verouderde vloot te vervangen door een nieuw elektrisch wagenpark.
-
Openlegging van de Jeker
In de jaren '50 werd de Jeker in Tongeren gedempt en omgeleid via de stadsrand, omwille van geurhinder. Ondertussen is de waterkwaliteit van veel rivieren sterk verbeterd en worden rivieren terug opengelegd in stadscentra. Zo ook met de Jeker in Tongeren.
-
Deelfietsen zonder vaste standplaats
Waar je ook gaat in Hasselt, binnen de grote ring staat er altijd een groene Mobit-fiets voor je klaar. Met deze deelfietsen zonder vaste standplaats benadrukt de stad nog maar eens de ambitie om uit te groeien tot rasechte fietsstad.
-
Ruimte voor bomen
Bomen zijn van onschatbare waarde in de strijd tegen de klimaatverandering. Maar helaas vormen ze vaak een aanleiding tot klachten van burgers. Lanaken stelde daarom een plan op om bomen doordacht aan te planten en alle ontwikkelingskansen te geven.
-
Warmteplan
Door de klimaatverandering krijgen we vaker te kampen met bloedhete dagen en hittegolven. Halen lanceerde in 2018 een warmteplan met aangepaste maatregelen, van het verspreiden van informatiefolders tot het ter beschikkingstellen van kraantjeswater en ijsjes.
-
Participatiecoaches, ook voor klimaatbeleid
In Peer krijgen inwoners inspraak in het (klimaat)beleid via participatie- trajecten. Gespecialiseerde participatiecoaches vormen de neutrale tussenschakel tussen burgers en de lokale overheid.
-
Bewegingssensoren maken fietspad energiezuinig
Het gemeentebestuur koos bij de verlichting van een fietspad van Achel naar Neerpelt voor ledverlichting met een bewegingssensor. Het fietspad is sowieso de hele nacht verlicht, maar het licht wordt automatisch feller als er iemand voorbij wandelt of fietst. Extra veilig en comfortabel!
-
Zwaluwpopulatie neemt hoge vlucht
Zwaluwen hebben het steeds moeilijker om nesten te bouwen en genoeg eten te vinden. De stad Bree laat zien dat met een handvol slimme ingrepen in korte tijd de populaties weer een hoge vlucht nemen.
-
Eerste Limburgse fietsstraat
Door van de drukke Reinpadstraat een ‘fietsstraat’ te maken, scoorde Genk twee vliegen in één klap: fietsers ervaren meer comfort én voelen zich een pak veiliger. Door het succes kregen ook al andere wegen het statuut van fietsstraat en komen er in de toekomst nog nieuwe fietsstraten bij.
-
Renovatiebegeleiding door renocoach
Genkenaren krijgen advies van een renovatiecoach om hun huis energiezuinig te renoveren. Voor de financiering gebruikt de stad Vlaamse en provinciale steunmaatregelen. Een schitterend zaak voor het klimaat: verwarming zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot.
-
Collectieve wijkrenovatie Offelken
De Tongerse wijk Offelken was de eerste wijkrenovatie in het kader van de campagne ‘Limburg renoveert’. Het succes van het project is voor een groot deel te danken aan de sterke sociale cohesie in de wijk.
-
Jeugdverenigingen voor duurzame lokalen
Onder impuls van de jeugdraad stimuleert de stad Bree jeugdverenigingen om acties op te zetten rond duurzaamheid en energiezuinigheid. Om zo veel mogelijk verenigingen mee te krijgen werd het subsidiereglement aangepast en werd er een nieuwe wedstrijd in het leven geroepen voor de duurzaamste jeugdvereniging van het jaar.